Såhär undviker du fallgroparna när du köper bil på nätet

Kontrollera registreringsnummer
SE

Att köpa ett fordon ska vara en härlig upplevelse, trots detta vet många av oss att det kan bli allt annat än det. För även om du gjort noggrann efterforskning om ett fordon så kan det visa sig att bilen du köpt är något helt annat än vad du först trodde. Det kan till exempel vara att du betalat alldeles för mycket för fordonet, något som givetvis känns väldigt bittert i efterhand – inte minst med tanke på hur stor affären oftast är.

Att köpa bil på nätet kan göra att du säkrar en bra affär, snabbt och smidigt – men det finns ändå en del fallgropar vilka du som konsument behöver vara uppmärksam på. Nedan undersöker vi ett par, olika misstag och förklarar hur just du undviker att begå dem.

Misstag nummer 1 – Att inte provköra bilen

Du tror dig ha säkrat en suverän deal på en bil online – men du har inte tagit dig tiden att testköra fordonet. Detta är ett alltför vanligt misstag, som dessvärre kostar många bilägare dyrt. Det kan vara så att man tror att en testkörning av en bil av samma modell kommer ge samma effekt, men inga två bilar är helt sig lika.

Du bör alltid testköra just den bil du funderar på att köpa, inte en liknande variant eller en annan bil av samma modell. Det är helt enkelt inte tillräcklig research från din sida och ett misstag du kan få ångra bittert. Det är inte förrän du testkör en bil som du helt kan veta om den uppfyller dina krav. Förarstolens komfort, känslan av att köra, lukten i bilen, ljudet när du kör och inte minst hur den är utrustad inuti är viktigare än man kan tro. Här kan mindre detaljer göra dig besviken och generellt oentusiastisk gällande köp av bilen, det är viktigt eftersom magkänslan säger en hel del. Själva upplevelsen av att testköra bilen är alltså inte att underskatta. Dessutom kan det finnas brister som du i efterhand får betala för att fixa till, något som ger en besk eftersmak till hela köpet.

Misstag nummer 2 – Att begränsa sitt sökområde

Det flesta vill köpa sin bil relativt lokalt, det är mycket mer bekvämt än att köra land och rike runt givetvis. Men det kan också innebära att du går miste om bättre erbjudanden i andra, närliggande regioner. Slutligen kan sägas att en bättre affär kanske kan göras en bit bort från ditt närmsta sökområde – det kan vara värt resan, för i längden kanske det sparar dig en massa pengar.

Misstag nummer 3 – Att inte ringa sitt försäkringsbolag

När man är uppe i varv och exalterad över en riktigt bra online-affär kan det lätt hända att man faktiskt glömmer att ringa sitt försäkringsbolag. Men detta är ett mer kritiskt moment än vad man först kan tro.

Ring ditt bolag eller din försäkringsagent och be om en försäkringsoffert för den modell av bil du tänker dig köpa. Ett nytt köp av fordon kommer nämligen resultera i en högre försäkringspremie. Det kan med andra ord bli lite av en chock för dig som bilägare annars, särskilt om bilmodellen i fråga har högpresterande motorer men uppvisat dåligt resultat i krocktester och liknande.

När du tänker att du gör en riktigt bra deal på bilen kan det alltså bli så att försäkringsinbetalningarna ändå får totalkostnaden att stiga.

Misstag nummer 4 – Att helt och hållet fokusera på månadskostnaden

Det är lätt att se sig blind på månadskostnader, det är ofta så vi ser på vår privatekonomi och hur vi budgeterar. Problemet när du är helt fokuserad på att hålla dig under en viss kostnad i månaden, är att du kan blöda pengar på andra håll i din iver att nå det specifika målet. Lägg fokus på att säkra den bästa möjliga affären i stället för att koncentrera tankarna kring månadskostnaden. Finansieringen är givetvis viktig, men denna ska inte komma på bekostnad av förhandlingen av totalpriset. Först gäller det alltså att få ner priset på totalen, sedan kan du kontakta bank eller kreditinstitut för att få en bra månadskostnad.

Misstag nr 5 – Att ta ett beslut utan att tänka efter

Som konsument på internet kan det kännas som att man har bollen på sin sida och är mer i maktposition än den eller de som säljer något. Webben kan sägas bryta ner olika hinder som tidigare funnits i handeln, men på samma gång måste du vara medveten om att behålla lite is i magen när allt går så mycket fortare innan en deal sluts.

När man shoppar på nätet är det lätt att skynda på affären, inte minst om ett pop-up-fönster dyker upp med meddelandet om att rean går ut om si och så många dagar, timmar eller minuter. Keep your cool – och dina beslut kommer bli mycket mer väl avvägda i slutändan. Det tjänar du till syvende och sist på. Känn på priset innan du förhandlar och ta dig tiden att jämföra olika erbjudanden med varandra.

Slutligen, det är i princip aldrig är bråttom att köpa en bil – om du känner att du verkligen behöver en bil redan i morgon är det smartare att leasa en bil tills du hittar en som du verkligen vill köpa. En säljare som känner av din desperata situation kan utnyttja den till sin fördel.

Misstag nr 6 – Att prata inväxling av fordon med försäljare, utan att ha tillräcklig info

Vänta med att prata med en bilförsäljare om att växla in en bil mot en annan, tills du har tillräckligt med information om det nya fordonet. Håll alltså inne med den konversationen tills du har ett pris som känns rimligt.