Därför minskade fusket med mätarställningar

Kontrollera registreringsnummer
SE

En nyligen publicerad studie visar hur fusk med mätarställningar i bil har minskat i Sverige under de senaste åren. CARFAX Sverige har kunnat fastställa att antalet bilar med manipulerad mätarställning halverats sedan 2009, det år då CARFAX genomförde sin allra första analys av mätare på andrahandsmarknaden.

Fusket har halverats

I dagsläget finns det omkring 146 200 bilar (ungefär 3,4 % av alla begagnade bilar som körs) med avvikande mätarställningar. Ganska mycket, kanske du tänker. För bara fyra år sedan rörde det sig dock om över 300 000 bilar.

Detta sker vid en manipulation av mätare

Avvikande mätarställning betyder att den senaste avläsningen av mätarställningen visat på ett lägre värde än vad tidigare avläsningar gjort. Detta kan bero på ett misstag men ofta är det en indikation på att någon manipulerat mätarställningen för sin egen vinnings skull. Värdet på bilen påverkas av hur många mil den gått, om någon mixtrar med mätaren för att minska miltalet kan denna alltså tjäna ekonomiskt på detta. Den som köper den begagnade bilen blir med andra ord lurad och bedragen å det grövsta. En bil som har gått mycket längre än väntat dras nämligen ofta med fler fel och skador än en nyare variant som inte gått så långt.

Förändringen beror på flera faktorer

Nu har vindarna vänt för fusket. Enligt oss kan denna positiva utveckling bero på ett antal faktorer. Sedan 2009 har CARFAX Sverige arbetat tillsammans med besiktningen och verkstäder runt om i landet för att sammanställa statistik rörande bilar med avvikande mätarställningar. Vi har också arbetat för att nå ut med information till konsumenter om hur viktigt det är att just granska en bils historik innan ett köpbeslut fattas.

Advantage Dealer

CARFAX har introducerat CARFAX Advantage Dealer i Sverige där bilhandlare erbjuder gratis CARFAX-rapporter för alla bilar som finns till salu. Detta gör att konsumenter lättare kan fastställa att det är ärliga bilhandlare de har att göra med, eller bilhandlare med saker att dölja. Helt enkelt mer makt åt konsumenten och mindre spelrum åt bedragare.

Mängden avvikande mätare nere på "normalnivå"

Antalet bilar i Sverige med avvikande mätarställningar är nu nere på en nivå som motsvarar nivån i andra europeiska länder, såsom Nederländerna vilka länge erbjudit sina kunder fordonshistorik.

Annat är det i Tyskland, där tillgången på fordonshistorik för kunder är mycket begränsad. Det gör också att fusket kan härja fritt, med massvis av manipulerade mätarställningar som resultat. Man beräknar att hela 30 procent av alla begagnade bilar som årligen säljs har mixtrade mätare, det motsvarar hela 2 miljoner fordon.

Detta kan du göra för att skydda dig mot fusk

Det finns en rad enklare åtgärder som konsumenten själv kan vidta för att skydda sig själv mot fusket med mätarställningar. Vi på CARFAX erbjuder potentiella köpare av begagnade bilar ett enkelt sätt att ta reda på om allting står rätt till med bilens mätarställning. För att försäkra dig om att den bilen du är intresserad av inte har en trimmad mätarställning har vi nu lanserat en ny checklista du kan följa. Denna visar på om bilen har ett avvikande miltal rapporterade till CARFAX eller om allting tvärtom ser korrekt ut. Med hjälp av CARFAX-rapporten kan du fatta tryggare köpbeslut, beslut du efterhand inte tvingas ångra när dolda defekter kommer upp till ytan.

kolla mätarställning med carfax