CARFAX sätter stopp för mätarställningsbedrägeri

Kontrollera registreringsnummer
SE

Nyligen var CARFAX med i det holländska TV-programmet "Ogelicht?!" – ett TV-program för undersökande journalistik som rapporterar om bedrägeri av olika slag runt om i Europa. Med hjälp av CARFAX-rapporten kunde "Opgelicht?!" i ett program om mätarställningsbedrägeri avslöja gränsöverskridande fusk med mätarställningar för begagnade bilar där både svenska och holländska bilhandlare var inblandade. I programmet visas bland annat en holländsk bilhandlare som köper över 90% av sina bilar från en svensk bilhandlare för ett pris som ligger något högre än marknadspriset. En del av betalningen är nämligen en muta som den svenska bilhandlaren kunde behålla för sig i utbyte mot att bilhandlaren i Holland fick bilar med manipulerade mätarställningar. Detta ledde till att intet ont anande bilköpare i Holland betalade ett högre pris för bilarna än deras egentliga värde, samtidigt som felaktiga mätarställningar rapporterades.

AVSLÖJADE MED HJÄLP AV CARFAX

För att avslöja bedrägeriet var journalisterna tvungna att skaffa fram bevismaterial för att få fast bedragarna, och det är här CARFAX kom in i bilden. Genom att ange chassinummer för de bilar där det fanns misstankar om skruvade mätarställningar kunde enkelt och snabbt fordonshistoriken med tidigare mätarställningsavläsningar uppdagas – detta inom loppet av bara några sekunder. I en fordonshistorikrapport från CARFAX finns nämligen alla rapporterade mätarställningsavläsningar samt mätarställningsavvikelser tydligt presenterade. I CARFAX-rapporterna för de bilar som exporterats från den svenska bilhandlaren fanns de senaste mätarställningsavläsningarna i Sverige rapporterade och dessa visade sig ligga mycket högre än vad som senare registrerats i Holland. Tack vare CARFAX-rapporterna kunde alla inblandade bilhandlare avslöjas och i slutändan kunde även bilköpare skyddas från denna typen av internationellt mätarställningsbedrägeri. CARFAX kan även hjälpa dig att avslöja bedrägeri, så som skruvade mätarställningar: starta med en gratiskoll.

Play Video

Du kan se hela klippet från ”Opgelicht?!” här.

Konsekvenser som följer ett köp av bil med skruvad mätarställning

  • Du betalar ett pris långt över bilens egentliga värde
  • En avslöjad mätarställning har negativ påverkan på en bils värde
  • Kan leda till funktionella problem och kan öka risken för uppkomsten av oväntade problem i framtiden
  • Risk för försämrad trafiksäkerhet
  • Kan resultera i att du som ägare blir i behov av juridiskt stöd i tvister
  • Oväntade kostnader uppstår – både tid och pengar!

Undvik bedrägeri med CARFAX

Med hjälp av fordonshistorikrapporten från CARFAX kan du undvika dolda problem som till exempel mätarställningsavvikelser. Rapporten kan skydda dig från riskfyllda och kostsamma felköp genom att erbjuda objektiv och tillförlitlig information om en bils förflutna. En rapport innehåller:

  • Kontinuerliga mätarställningsavläsningar
  • Mätarställningsavvikelser
  • Varning för skruvad mätarställning
  • Andra problem med mätarställningen

Starta med en gratiskoll redan idag!